FLÜT
Kullanmadığımız zamanlarda kutusunda muhafaza edilmesi gerekir. Böylelikle hem havayla temasından dolayı kararmasını hem de dışardıdan herhangi bir darbe gelmesini engellemiş oluruz.
Enstrümanlarımızı ani hava değişimlerine maruz bırakmayalım. Kalorifer peteklerinden, sobadan, direk güneş ışığından uzak tutalım.
Flütü birleştirdiğimiz yerlere asla yağ ve benzeri bir madde sürmeyin.
Flüt birleştirilirken zorlanıyorsa bu tamamiyle sorunlu bir üründür. Aldığınız yere bunu belirtin. Uçlara sürülen yağlar flütün sadece kirlenmesine sebep olur ve birleşme uçlarını daima temiz tutun.
Parçaları birleştirirken dikkatlice tuşları ezmeden tutarak bir parçayı öne diğerini geriye doğru çevirir pozisyonda birbirine iterek birleştirin.
Flütü çaldıktan sonra kesinlikle içerisindeki nemi temizleyin. İçerisinde kalan nem hem padlerin kısa zamanda deforme olmasında hem de flütünüzün kaplamasının çabuk kararmasına yol açar.
Flütünüzü 3 parçaya ayırdıktan sonra temizleme çubuğuna nem alıcı ince bir bez sararak(tülbent tarzı bir bez de olabilir) içerisindeki tüm ıslaklığı alarak temizleyin.
Daha sonra flütün dışını yumuşak tüy bırakmayacak(mikrofiber bez vs) bir bezle tuşlarına dikkat ederek güzelce temizleyip kutusuna koyalım.
Kesinlikle Yapılmaması Gerekenler-
Flütü parlatmak için kesinlikle ne olduğunu bilmediğiniz bir madde kullanmayın. Enstrümanınızı ilk anda temizlediğinizi düşünebilirsiniz fakat 2-3 ay sonra flütünüz çok kötü duruma gelebilir.
Müzisyenler arasında sigara külü, diş macunu parlatabilirsiniz diye yanlış bir algı bulunmakta. Kesinlikle denemeyin, bunu yaparsanız eğer arkasından flütünüzü çöpe atmaya razı olmanız gerekir.
Ayçiçek, zeytinyağı gibi yağlar kullanmaktan kaçının. Eğer tuşlarınızıda zorlanma varsa sakın bu yağlardan sürmeyi düşünmeyin. Eğer bunu yaparsanız eskisinden çok daha kötü bir duruma gelip tuşlarınız yapış yapış olabilir.
Tuşlarınız eğer zor hareket ediyorsa bunu bir kaç nedeni olabilir. Tuşlarınızın arası kirlenmiş ve sürtünmeyi engelliyor olabilir veya tuş takımı yamulmuş olabilir veya yaylarının ayarında sorun olabilir. Bu gibi durumlarda nefesli enstrüman bakım onarım servisi veren kişilere danışınız.
SAKSAFON
Çaldıktan sonra içindeki birikmiş tükürüklerinizi boşaltın.
Kullandığınız enstrümana göre(soprano,alto,tenor vb) bir bakım kiti (superslick) edinin.
İçerisinden çıkan ucunda ip bağlı bezle saksafonun gövdesinin iç kısmının güzelce nemini alalım. Daha sonra saksafonumuzun dışını da yumuşak tüy bırakmayan kuru bir bezle silmeliyiz.
Saksafon padlerinin daha uzun süre sağlam kalmasını istiyorsak sigara kağıdı veya nem alıcı ince bir bezle padlarin nemini alabiliriz. Padler açıkken sigara kağıdını veya nem alıcı bezimizi arasına sokup padi kapatalım ve bu işlemi 4-5 kez tekrarlayalım.
Fakat pad kapalıyken sigara kağıdını çekmeyin aksi taktirden sürtünmeden dolayı padler zarar görebilir.
Temizlik kitimizin içerisinden çıkan diğer ucunda ip olan bezimizlede deve boynunun içini temizleyelim.
Saksafon bekimizi ise ufak bir kaba çok ılık bir su koyup içerisine 1-2 damla bulaşık deterjanı koyup, sonrasında kitimizden çıkan fırçayla bekimizin içini temizleyelim. Daha sonra musluğun altında güzelce durulayıp kuru bir bezle silelim.
TROMPET
İçerisinde biriken tükürükleri boşalttıktan sonra pistonları söküp kuru yumuşak bir bezle hem pistonları hem de pistonların girdiği delikleri silmeliyiz. Güzelce kuruladıktan sonra pistonlar için kullanılan piston yağı ile yağlamalıyız. Genel kullanımda bu şekilde hareket edebiliriz.
Bir kaç ayda bir yapmamız gerekenler ise trompetimizi komple söktükten sonra çok ılık bir suyla musluğun altında söktüğümüz parçaları bakım kitimizden çıkan fırçayla fırçalamalıyız.(9)Parçaların içerisini güzelce temizledikten sonra durulayarak kuru bir bezle hiç bir ıslaklık kalmayıncaya kadar kurulamalıyız. Parçaları temizledikten sonra ana gövdeyi de ılık suda bakım kitimizden çıkan fırçalar yardımıyla temizlemeliyiz.(10)Güzelce duruladıktan sonra aynı parçaları kuruladığımız gibi ana gövdeyi de komple kurulamalıyız. Trompetimizi birleştirirken pistonları piston yağı ile yağlayıp numaralarına dikkat ederek takmalıyız. Diğer slide aksamlarını ise tuning slide yağı ile yağlayıp yerlerine takmalıyız(11)
KLARNET
Bekimizi çıkarttıktan sonra klarnetimizi beş parça olacak şekilde ayıralım.
Bu işlemi yaparken tuşları çok dengeli tutmalıyız. Aksi taktirde en ufak bir eğilmede klarnetimizin kapakları hava kaçıracağı için çalarken sorun yaşarız. Ayrıca Bb(si bemol) klarnetlerde birleştirirken bu kısma daha çok dikkat etmeliyiz. Aksi takdirde iki mekanizma birbirine baskı uygulayıp yamulmasını sağlayacaktır.
Genelde klarneti alırken içerisinden çıkan ucunda ağırlık olan ipli bezimizle klarnetimizin içerisindeki nemi güzelce alalım. Padlerimizin daha uzun süre sağlam kalmasını istiyorsak nem alıcı çok ince bir bezle veya sigara kağıdıyla padlerin arasına sokup bir kaç kez tuşa basıp bırakalım.
Tuşlarımız kapalıyken arasındaki bezi veya sigara kağıdını çekmeyelim, sürtünmeden dolayı padlerimize zarar verebiliriz. Bu işlemi yaptıktan sonra yumuşak tüy bırakmayan bir bezle tuşlarımızı silelim, çünkü ellerimizdeki ter tuşların üzerinde kalırsa mekanizmanın kararmasına yol açar. Bu işlemleri her çalımdan sonra yapmamız gerekir.
Ayda bir kez yapmamız gerekenler ise klarnetinizi 5 parçaya ayırdıktan sonra bezimizle içerisindeki nemi alıp bakım kitimizin içerisinden çıkan fırçayla deliklerin içerisini temizleyelim.
Daha sonra key oil ile tuşların birleşme yerlerine birer damla damlatalım.
Bu işlemi de yaptıktan sonra tekrar klarnetimizin içerisini temizleyip, yumuşak tüy bırakmayan bir bezle tuşlarını da silip kutusuna kaldıralım.